1500 ciest na Hohe Wande – nový lezecký sprievodca od Thomasa Behma

Náš starý zlatý Hohe Wand. Liezol som tam v neskorú jeseň, keď nám hmla sťahovala gaťky, a museli sme byť veeeeľmi rýchli, aby sme boli na vrchole prví. Liezol som v skorú jar, keď sme vo vidine dobrého lezenia vyrazili z teplého domova skôr. A potom sme museli čakať na prvé lúče slnka, aby sme si rozhýbali prsty, liezť sa dalo až od desiatej. Zablúdil som tam aj v letnom hici, kedy sme mali radšej kúpať v Dunaji. A už dlho rozmýšlam, aké by to bolo, skúsiť si zaliezť na vyhriatych južných stenách v zime.

Hohe Wand je malý horský masív na juhozápad od Viedne, jeho najvyšší bod leží necelých 1100 m nad morom. Z jednej strany ho ohraničuje vyše 5 kilometrov dlhý vápencový útes, ktorý dobre vidno aj z diaľnice Viedeň – Graz. Cestná vzdialenosť z Bratislavy je cca 130 km. Za hodinku a pol si tam po diaľnici. Dá sa aj mimo diaľnice, vtedy je cesta o 20 minút dlhšia.

Hohe Wand
Typický obrázok z lezenia na Hohe Wande

Lezeckých ciest je na Hohe Wande aj na dva lezecké životy. Vyše dve tisícky a k tomu niekoľko ferrát. Najdlhšia cesta má podľa T. Behma 340 metrov a 13 dĺžok, ale dlhú kompaktnú stenu v tomto prípade nečakaj. Pekné stenové lezenie môžeš nájsť v cestách do 200 metrov, na 6 – 7 dĺžok. Nástupy ku sektorom od parkovísk trvajú 10 až 40 minút.

Nový sprievodca Thomas Behm: Sportklettern Hohe Wand, 1500 routen von 5+ bis 10+ vyšiel začiatkom októbra. Dostali sme sa k nemu medzi prvými, vďaka čomu môžeš teraz čítať túto recenziu. Sprievodca popisuje 1500 ciest od 5+ do 10+ UIAA, v 95 sektoroch, od boulderov po 13-dĺžkovú cestu. Takže sa čiastočne dá vyhnúť zeleninársko-záhradkárskym cestám, teda pokiaľ nie si milovníkom takého lezenia. Toto vydanie je určené skúsenejším lezcom, v roku 2012 vydal Thomas aj sprievodcu pre Hohe Wand s cestami od 1 do 6+ UIAA.

Thomas Behm: Hohe Wand Sportklletern, 1500 routen von 5+ bis 10+
Thomas Behm: Sportklettern Hohe Wand, 1500 routen von 5+ bis 10+

Knižka v mäkkej väzbe má formát A5. Zmestí sa aj do malého batoha, i keď ja beriem do steny len ofotené topo do telefónu. História, fotky, ručne kreslené topo, nemecký jazyk. Info o čase, kedy je sektor na slnku a kedy v tieni, info o kvalite odistenia, čas potrebný na nástup a ohodnotenie krásy cesty je samozrejmosťou. Tak ako sme na to zvyknutí.

Okrem sektorov v hlavnom (južnom) skalnom útese Hohe Wandu sprievodca pokrýva aj 19 sektorov zo severu s kratšími cestami do 4 dĺžok. O týchto som ani netušil.

Sprievodca je prehľadne spracovaný. Hoci ja mám radšej topo v „počítačovej“ grafike ako ručne kreslené. Trocha mi vadí malá hlavná mapa celej oblasti, pre prehľadnosť by mohla byť väčšia. Pokiaľ viem, sprievodca sa nedá kúpiť na Slovensku. Dá sa ale objednať priamo od autora emailom:  thomas.behm@aon.at. K cene 28 eur treba pripočítať poštovné.

Thomas Behm: Hohe Wand Sportklletern, 1500 routen von 5+ bis 10+
Thomas Behm: Sportklettern Hohe Wand, 1500 routen von 5+ bis 10+

Thomas Behm vydal okrem sprievodcov pre Hohe Wand aj sprievodcu pre Höllental a skialpinistického sprievodcu pre pohoria Wiener Wald a Hochschwab. Je spoloautorom viacerých sprievodcov v tomto regióne a autorom lezeckých ciest snáď v celej Európe. Od Rakúska cez Dolomity, Verdon, Španielsko až po Jordánsko.

Myslím si, že ešte aj tento rok sa môže vydariť deň s počasím vhodným na návštevu niektorého z nových sektorov. Dajte vedieť ako sa páčilo.


Fotogaléria