Skladacie palice Camp Sky Carbon Evo (Recenzia)

Používaniu palíc pri iných činnostiach ako lyžovanie som dlho nevedel prísť na chuť. Až s pribúdajúcimi rokmi som postupne objavil výhody paličiek.
Používaniu palíc pri iných činnostiach ako lyžovanie som dlho nevedel prísť na chuť. Až s pribúdajúcimi rokmi som postupne objavil výhody – v stúpaní pomoc nohám, v klesaní šetrenie kĺbov, podpora rovnováhy najmä v prípade ťažkého batoha na chrbte.

Čím viac som paličky používal, tým viac mi prekážali nedostatky existujúcej výbavy. Padlo rozhodnutie hľadať niečo poriadne. Moje požiadavky na univerzálne letné palice na turistiku, horský beh, lezecké nástupy a zostupy:

  • skladacie, aby pripnuté na bežeckom či lezeckom batohu nezavadzali
  • nastaviteľná dĺžka, pretože prispôsobenie dĺžky palíc rôznemu terénu, aktivite či len nálade využívam často a nechcem sa toho vzdať
  • čo najľahšie, pretože pri mojich 65 kilách cítim každý gram navyše, ktorý musím nosiť
  • klasické pútko, nakoľko „rukavičky“ pripnuté k rukoväti síce oceňujem v zime na bežkách, no pri turistike či horskom behu chcem mať možnosť uvoľniť si ruky rýchlo a nekomplikovane.
Camp Sky Carbon Evo 03
Camp Sky Carbon Evo v Karnských Alpách (viac fotiek v galérii)

Palíc spĺňajúcich všetky moje podmienky na trhu vôbec nie je veľa. Okrem Camp Sky Carbon Evo som našiel už len model Ultra Pro od Dynafitu. Ten je výrazne drahší ako Camp a zdalo sa mi, že neponúka žiadnu výhodu, čo by stála za reč. Takže to jasne vyhrali paličky od talianskej firmy s dlhou históriou výroby horolezeckého a iného materiálu na horské športy. Skôr než som si ich stihol kúpiť, objavila sa možnosť vybrať si niektorý produkt Camp na zrecenzovanie. Nebolo treba dlho rozmýšľať, ktorý ;)

Základné parametre Camp Sky Carbon Evo

  • Určenie: turistika, horský beh
  • Hmotnosť 400 g/pár, 200 g/palica
  • Nastaviteľná dĺžka od 115 do 135 cm
  • Dĺžka zložených palíc 36 cm
  • Cena: približne 115 €

Model Sky Carbon sa vyrába minimálne šesť rokov. Prvé internetové zmienky o ňom sú datované v roku 2016. Čiže ide o konštrukciu overenú časom.

Skladanie a nastavovanie

Trojdielne paličky s vnútorným lankom využívajú rovnaký princíp skladania ako všetky skladacie palice, ktoré som doteraz mal v rukách. Tu sa asi nedá vymyslieť nič prevratné. Po krátkom tréningu ich rozložíš a zložíš za pár sekúnd, pozri video nižšie. Predpätie lanka sa dá regulovať pomocou otočnej časti na spodnom segmente. Ak by sa ti segmenty po zložení zdali byť voľné a palica ako celok málo tuhá, nastavenie predpätia to vyrieši.

Najviac namáhaný dolný segment a spoje sú z hliníka, telá horných segmentov z karbónu. Jednotlivé segmenty sa dajú kúpiť aj samostatne ako náhradné diely, a to za celkom rozumnú cenu (cca 10 % z ceny nových palíc). To je dôležitá a často podceňovaná vec. Palice sa v reálnom živote stretávajú s extrémnym mechanickým namáhaním a občas to nevydržia. Ak zlomíš paličku z Aliexpresu, iné riešenie ako vyhodiť celý pár a kúpiť nové asi nevymyslíš.

Páčka zámku nastavenia dĺžky je kovová, čo je dôležité z pohľadu trvanlivosti. Jej predpätie sa ľahko nastavuje bez akéhokoľvek náradia. Dobrá ovládateľnosť tohto mechanizmu je podstatná aj pre toho, kto si väčšinou vystačí s fixnou dĺžkou palice. Pretože zloženie na minimálne prenosné rozmery si vyžaduje mať palice skrátené na minimum. Po opätovnom rozložení treba dĺžku nastaviť nanovo. Ak už je raz nastavená, pri chôdzi či behu drží spoľahlivo.

Rozsah nastavenia dĺžky od 115 do 135 cm vyhovie skôr vyšším postavám. Ja si pri 180 cm telesnej výšky a dlhorukej anatómii palice väčšinou nastavujem na 120 až 125 cm. Viem si predstaviť, že človeku nižšiemu ako 160 cm môžu byť pridlhé.

Camp Sky Carbon Evo 08
Camp Sky Carbon Evo v Malých Karpatoch (viac fotiek v galérii)

Ergonómia a komfort používania

Rukoväť palíc je z hustej EVA peny a má len jemné ergonomické tvarovanie. Za mňa lepšie riešenie ako tvrdá a výrazne profilovaná rúčka z plastu na niektorých iných paliciach. Úchop je príjemný, rukoväť sadne do každej dlane (možno s výnimkou extrémne veľkej laby) a ani ku koncu dlhého dňa nebude omínať. Ale pozor, pena je len pena a teoreticky sa môže stať korisťou hlodavca, o čom sa presvedčil jeden kanadský recenzent.

Rukoväť nemá predĺženie na nižší úchop. To je asi jediné, čo mi na nich chýba. V bežnom lesnatom teréne si na túto fíčuru vôbec nespomeniem, ale v alpinistických podmienkach (napríklad v extrémne strmých pasážach alebo pri prekonávaní snehových polí) by som ju občas ocenil. Aj za cenu pár gramov navyše. Každopádne, improvizovaná náprava pomocou hokejovej pásky je párminútová záležitosť.

Pútka na zápästia sú z poddajnej tkaniny a na jednej strane majú mäkkú podšívku. Ak si ich nasadíš správnou stranou, odreniny nehrozia. Dĺžka pútok sa nastavuje ľahko a relatívne dlho aj nastavená vydrží. Ale nie navždy. Ide o jednoduchý systém pracujúci na princípe trenia a pri intenzívnom zaťažovaní sa po istom čase pútka uvoľnia. Tak ako na všetkých paliciach vybavených týmto klasickým systémom.

Camp Sky Carbon Evo 06
Detail rukoväte a pútka (viac fotiek v galérii)

Verdikt

Ľahké palice Camp Sky Carbon Evo ocení náročný turista, najmä ak občas koketuje s alpinizmom či VHT. Výborné sú aj na diaľkový horský beh bez pretekových ambícií (pretekár asi bude hľadať niečo ešte ľahšie). Bez akýchkoľvek problémov zvládnu aj občasný výlet na snežniciach. Núdzovo sa dajú použiť aj na lyžovanie.

Akokoľvek sa snažím, na paliciach neviem nájsť nič, čo by sa dalo uviesť ako funkčný nedostatok v oblasti zodpovedajúcej ich určeniu. Za  jeden rok používania som s nimi nemal žiadny problém. Hroty sú „zjazdené“ adekvátne intenzite využívania a ešte niekoľko rokov vydržia. Ostatné časti palíc vyzerajú skoro ako nové.

  • ⊕ dobrý pomer cena/kvalita
  • ⊕ bezproblémová funkčnosť
  • ⊕ vysoký komfort pri používaní
  • ⊕ vysoká odolnosť
  • ⊖ chýba predĺženie rukoväte na znížený úchop
  • ⊖ minimálna výška 115 cm nemusí stačiť nižším postavám

Mimochodom, Camp vyrába aj celohliníkový model Sonic Alu Evo. Váži o 35 g/palica viac, inak je v podstate identický ako Sky Carbon Evo. Hliník je lacnejší ako karbón a odolnejší.


Fotogaléria