Cez kalváriu na Monte Lussari

Pohodová lyžiarska túra s výstupom po pútnickom chodníku a návratom po čiernej zjazdovke. Vhodná pre začiatočníka aj ako tréningová trasa pre skúsených borcov.
Pohodová lyžiarska túra s výstupom po pútnickom chodníku a návratom po čiernej zjazdovke. Vhodná nielen pre skialpového začiatočníka – vďaka dobrej dostupnosti a slušnej nádielke výškových metrov je to tiež obľúbená tréningová trasa skúsených borcov. Pobyt na vrchole si môžeš spestriť prehliadkou kostolíka a odmeniť sa pizzou.

Osvetlený komplex sakrálnych stavieb na kopci Monte Lussari vidno už z rakúskej diaľnice tesne predtým, než autobahn zmení meno na autostradu a ponorí sa do série tunelov. Nimi sa za pár minút dostaneš priamo do horského mestečka Tarvisio na trojmedzí Talianska, Rakúska a Slovinska. Leží v nadmorskej výške približne 750 m na historickom území Korutánskeho vojvodstva, súčasti Svätej ríše rímskej a neskôr habsburskej monarchie.

Názov Korutánsko pochádza od slovanských Karantáncov, ktorí oblasť osídlili v 7. storočí. Neskôr sa dostali pod bavorsko-franský vplyv, no v okolí Tarvisia dodnes žije početná slovinská menšina a slovanský pôvod cítiť v mnohých miestnych názvoch. Taliansku mestečko pripadlo až po 1. svetovej vojne, dovtedy bola hranica o dvadsať kilometrov západnejšie v Pontebbe.

V 80. a 90. rokoch minulého storočia bolo Tarvisio známym trhovým strediskom, kam sa chodilo najmä na kožený tovar. Nakupovali ho Rakúšania, ale aj obyvatelia bývalej Juhoslávie. Po zavedení eura v roku 1999 trhy prestali byť zaujímavé a región bol donútený dokončiť svoje presmerovanie na turistický ruch. Svedkom bývalých časov je krytá tržnica v centre Tarvisia, v ktorej ešte živorí zopár obchodíkov.

Monte Lussari 05
Jedna zo zastávok kalvárie (viac fotiek v galérii)

V Tarvisiu majú lyžiarske stredisko s 8 lanovkami, golfové ihrisko, bobovú dráhu, niekoľko hotelov a veľké množstvo súkromných rekreačných apartmánov. Na golfovom ihrisku aj v neďalekej Valbrune po celú zimu upravujú trate na bežecké lyžovanie. Prechádza tadiaľto tiež známa diaľková cyklotrasa Alpe Adria. Samotné Monte Lussari vypínajúce sa priamo nad Tarvisiom je populárne pútnické miesto.

Geografia

Vrchol Monte Lussari (1788 m), plným názvom Monte Santo di Lussari, po slovinsky Svete Višarje a v nemčine Luschariberg, geograficky patrí do Júlskych Álp. Výhľadu z vrcholu smerom na sever dominuje rakúsky Dobratsch (2166 m), na východe sa týči charakteristická silueta Mangartu (2677 m) v Slovinsku. Južnej panoráme vládne Jôf di Montasio (2754 m) a smerom na západ sa tiahne hraničný hrebeň Karnských Álp.

Monte Lussari 12
Monte Lussari a Mangart (viac fotiek v galérii)

Dolina pod Monte Lussari sa nazýva Valcanale a preteká ňou rieka Fella. O 50 kilometrov ďalej na juhozápad sa vlieva do Tagliamenta a o ďalších asi 100 kilometrov na juh sa ich zmiešané vody na širokých plážach medzi Lignanom a Bibione spoja s Jadranským morom.

Prístup

Tarvisio leží na komunikačnom ťahu európskeho významu. Prechádza tadiaľto medzinárodná diaľnica E55 aj dôležitá železnica spájajúca Villach s Udine a prístavmi pri Jadranskom mori. Do Tarvisia sa dá dostať priamym vlakom z Viedne. Po rakúskych diaľniciach je to z Bratislavy autom približne 450 kilometrov, čo znamená minimálne 5 hodín sedenia v aute. Oplatí sa využiť aj krátky úsek talianskej diaľnice. Nie je spoplatnený, len nesmieš prešvihnúť zjazd do Tarvisia tesne za koncom tunela.

Nástupný bod túry sa nachádza pri kabínkovej lanovke v časti Camporosso na opačnej strane mesta ako je zjazd z diaľnice. Takže si centrum Tarvisia celé prejdeš po úzkych uličkách. Zaparkovať sa dá na dvoch malých parkoviskách v blízkosti miesta, kde zjazdovky križujú asfaltovú cestu. Ak budú plné, hľadaj miesto nižšie pri ceste – tak ako my na zaznamenanej trase. V prípade, že aj tam bude plno, sa dá zaparkovať na parkovisku pri dolnej stanici lanovky.

Trasa: Dĺžka 9,5 km, nastúpaných 930 výškových metrov, celkový čas podľa tempa od 2 do 3 h. GPX na stiahnutie získaš po otvorení trasy na Mapy.cz.

Náročnosť a riziko

Vzhľadom na porciu výškových metrov blížiacu sa k tisícke a návrat po strmých čiernych zjazdovkách túra nie je vhodná pre úplných začiatočníkov ani malé deti. Inak sa na ňu môže vybrať naozaj každý, a to bez akýchoľvek obáv z lavín. Za normálnych podmienok, tzn. keď je v pohorí vyhlásená dvojka alebo trojka, má lavínová výbava na tejto trase zmysel iba ako tréningová záťaž v batohu.

Pri využívaní zjazdoviek v Taliansku treba myslieť na zákonnú povinnosť mať špeciálne poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú pri lyžovaní. V Alpenvereine už je zahrnuté, rovnako v niektorých celoročných poisteniach ku kreditným kartám. Pre istotu si over, či to pokrýva aj tvoja poistka. Poistenie sa dá kúpiť aj v pokladniach lyžiarskeho strediska. Stojí to pár eur na deň, ale neviem, ako sa v kase postavia k požiadavke na kúpu poistky bez skipasu. Mimochodom, ten v Tarvisiu v sezóne 2022/23 stojí 40 €. Porovnaj si to s cenami v strediskách TMR…

Monte Lussari 07
Výhľad na Cima del Cacciatore v závere výstupu (viac fotiek v galérii)

Priebeh túry

Štart je v nadmorskej výške približne 850 m. Na začiatku budeš musieť chvíľu ponosiť lyže po asfaltkách zabezpečujúcich prístup k posledným domom Tarvisia. Za dobrých snehových podmienok lyže obuješ hneď za nimi, pri lavičkách a tabuli označujúcej začiatok chodníka Sentiero del Pellegrino (Pútnický chodník). Pri nedostatku snehu odnesieš lyže toľko, koľko treba ;)

Široký chodník vedie v zalesnenej doline paralelne s potokom Rio Lussari. Občas dostaneš príležitosť obdivovať miestne malé vodohospodárske stavby. Vo výške približne 1250 m ti okrem množstva ďalších turistov, peších aj na lyžiach (je to naozaj populárna trasa), začnú robiť spoločnosť maľované zastavenia kalvárie.

Za kalváriou sa chodník zužuje a čaká ťa strmšia pasáž v lese, kde si dosýta nacvičíš skialpové otočky. Nasleduje úsek vedený traverzom popod hornú stanicu lanovky na Monte Prasnig (1778 m). Chodník je tu zabezpečený dreveným zábradlím, aby človek nespadol na nižšie položenú zjazdovku. Z chodníka je pekný výhľad na skalnatý masív Cima del Cacciatore (2071 m).

Monte Lussari 15
Sakrálny komplex (viac fotiek v galérii)

Nasleduje už len pár metrov v zmiešanej premávke so zjazdovkovou masou a pred sebou máš malý kopček, ktorý sa dá obísť zľava (turistický chodník) aj sprava (spojovacia lyžiarska cesta). Najefektívnejšie bude, ak sa naň vyškriabeš priamym smerom. Je to len pár desiatok metrov a ocitneš sa na vrchole Monte Lussari.

Absolvuješ povinné tanečky ako selfie s krížom a nakrúcanie panoramatického videa, zhodíš pásy a môžeš zostúpiť ku kostolíku pod vrcholom. Na ten kúsok je zbytočné zapínať lyže. Pod kostolíkom je ulička s predajňami suvenírov a niekoľkými pohostinskými zariadeniami. Dá sa tu dostať obstojná pizza a lokálne horské jedlá (typická kombinácia je hríby, polenta a syr).

Čierna zjazdovka, po ktorej zídeš dolu, sa začína priamo pod sakrálnym komplexom na Monte Lussari. Ani tu nemáš kam zablúdiť. Až úplne pred koncom zjazdovky sa drž vpravo, nezíď až k dolnej stanici lanovky. V okolí parkovísk nájdeš ďalšie možnosti na občerstvenie.

Monte Lussari 20
Po zjazdovke do Tarvisia, na jar v zavretom stredisku (viac fotiek v galérii)

Alternatívne možnosti

Na Monte Lussari sme raz s Jarkou vyšli aj po zjazdovke. Bolo to v polovici apríla, stredisko zatvorené, inde ako na zjazdovke snehu už nebolo. Za iných ako uvedených okolností by som po zjazdovke hore určite nešiel.

Pár kilometrov od lanovky na Monte Lussari je dedina Ugovizza a nad ňou v Karnských Alpách pokojné horské doliny s terénmi malofatranského typu. Dá sa tu veľmi pekne vyblázniť na lyžiach. O tom niekedy nabudúce.

Fotogaléria